Klasszikus grill receptek
Olaszos grillezett csirke
Hozzávalók:
2 kicsi, grillezni való csirke (körülbelül 80 dkg súlyúak),
1 evőkanál reszelt vöröshagyma,
2 dkg margarin,
1 teáskanál paradicsompüré,
1-1 mokkáskanál törött fekete bors,
rozmaring,
kakukkfű,
bazsalikom,
1 szál friss zeller zöld,
5 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt,
ízlés szerint só.
Elkészítés:
A paradicsompürét, a finomra vágott zeller zöldet, a vöröshagymát és a többi fűszert jól összekeverjük a margarin felével, megsózzuk, majd a kiöblített és leszárított csirke hasába kenjük.
A csirkéket nyársra húzzuk, kívülről bekenjük a sós margarinnal, majd pirosra sütjük. Sütés után a csirkéket levesszük a nyársról és feldaraboljuk őket, rátesszük a grilltálcára vagy a tepsire és megszórjuk reszelt sajttal. Így addig grillezzük, amíg a sajt rá nem olvad a csirkére. Figyelem! A sajtot csak olvasszuk fel és ne égessük meg, mert akkor keserű lesz!
Mennyei!
Egyszerű, grillezett sertésflekken, vagy báránykaraj
Hozzávalók:
1 kg tarja vagy karaj,
olaj,
só,
liszt,
őrölt paprika
Elkészítés:
A vékony hússzeleteket gyengéden klopfoljuk meg és alaposan olajozzuk be. Fém,-vagy üvegedényben 2 órára tegyük a hűtőbe. Pácolás után lisztben és őrölt paprikában forgassuk meg, majd faszénparázs felett rostélyon hirtelen süssük barnára. Sütés közben sózzuk, ha kell.
A köretek nagy választékával gazdagíthatjuk.Egyszerű, de nagyon finom!
Grillezett sörös-mustáros sertésflekken
Hozzávalók:
4 szelet sertéshús ( lehetőleg vékony szeletekben),
1 fej vöröshagyma,
grill fűszerkeverék,
4 evőkanál mustár,
apróra vágott petrezselyem,
Olaj,
1 evőkanál borecet,
1 dl világos sör,
2 babérlevél,
őrölt bors és só
Elkészítés:
A mustárt keverjük el az olajjal és az ecettel, tegyük bele az apróra vágott petrezselymet és a kockákra vágott vöröshagymát, majd az egészet öntsük fel a sörrel. Tegyük bele a babérleveleket és a grill fűszerkeverékkel bedörzsölt húst forgassuk bele. Tegyük át egy fém,-vagy üvegedénybe, folpackkal fedjük le és 2 órára tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni. Tanácsos pácolás közben kétszer megforgatni. Ha a hús jól felszívta a pácot, akkor következhet a grillezés!
Csak sütés közben sózzuk a húst, ha szükséges, de akkor is enyhén!
Egy –egy szelet húst kb.10 percig grillezzünk és közben kenegessük a mártással.
Bármilyen körettel fogyaszthatjuk. Fenséges!
Vega receptek
Grillezett Camambert sajt fóliahajóban sült karfiollal (vagy brokkolival)
Hozzávalók:
- camambert sajt (fejenként 1 egész)
- karfiol, vagy brokkoli,
- 1 fej fokhagyma,
- ½ l tejszín,
- 1 db tojás,
- só,
- bors
- reszelt sajt vagy parmezán
Elkészítés:
Fóliából készítünk 4 db fóliahajót ( 2 db. A4 méretű fóliát egymásra rakunk és ezeket a két végénél összecsavarjuk, hogy batyuformája legyen). Ebbe kerül később a tejszínes brokkoli. Félretesszük.
Karfiolt, vagy a brokkolit apróbb darabokra vágjuk, sós vízben megőfzzük és leszűrjük. A fokhagymát serpenyőben kicsit megpirítjuk és felöntjük tejszínnel, sóval és borssal ízesítjük. A tojást is beleütjük a tejszínbe és elkeverjük, majd a brokkolit, vagy a karfiolt beletesszük és felforraljuk.
Az egészet beletöltjük a 4db fóliahajóba és megszórjuk reszelt sajttal, vagy parmezánnal. Óvatosan helyezzük a batyukat a grillrácsra.
A sajtot egészben helyezzük a grillrácsra és mindkét oldalát 1-1 percig grillezzük úgy, hogy ne folyjon szét a grillrácson. Szervírozáskor a batyuk tartalmát a sajt mellé rakjuk a tányéron. Jó étvágyat!
Grillezett feta sajt salátaágyon, grillezett zöldségekkel
Hozzávalók:
- ½ kg. keményebb fajta feta sajt (vagy kimondottan grillsajt)
- kaliforniai paprika,
- cukkíni,
- fél paradicsom,
- vékonyra vágott sárgarépa,
- édes hagyma,
- idényjellegű saláta
- olívaolaj,
- balzsamecet
Elkészítés:
A zöld salátákat összetépkedjük, olívaolajban megforgatjuk, ízlés szerint fűszerezzük és a tálak közepére halmozzuk. Később a tetejére kerül a sajt, a tál széleire pedig a grillezett zöldségek.
A grillezendő kaliforniai paprikát, cukkínit, paradicsomot, sárgarépát és hagymát megtisztítjuk, felvágjuk és grill fűszeres olajban megforgatjuk, úgy, hogy jól felszívja az olajat. Utána mehet a rácsra! Addig grillezzük, amíg picit meg nem barnul.
A felvágott feta sajtot 1-2 percig grillezzük, majd a slátára helyezzük és körbe rakjuk a grillezett zöldségekkel.
Extra finom!
Grillezett gombás-póréhagymás batyu
Hozzávalók:
- 50 dkg gomba
- 1 csomag póré hagyma
- 10 dkg vaj
Elkészítés:
A gombákat megtisztítjuk, a nagyobbakat félbe ill. négybe vágjuk. A póréhagymát is megtisztítjuk és felkarikázzuk.
A gombát és a hagymát összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, és egyenlő adagokban alufóliába csomagoljuk. A batyukba 1-1 adag vajat is tegyünk, hogy egyenletesen párolódhasson a gomba és a hagyma. A csomagokat a grillrácsa fektetjük, és 10-15 percig így pároljuk. Grillezett húsokhoz, vagy fő ételekhez köretnek is kíváló! Ha elkészült, adhatunk még hozzá vajat.
Ínyenceknek való!
Pikáns grillezett hal
Hozzávalók:
- 8 tonhalfilé (7 dkg-osak);
- 2 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 3 szem bors,
- 1 kis csípős pirospaprika,
- őrölt bors és só
- Grill fűszerkeverék,
- 2 dl fehérbor,
- 2 citrom leve;
- 2 dl paradicsomlé,
- 4 evőkanál kapribogyó,
- apróra vágott petrezselyem,
Elkészítés:
A pácoláshoz a hagymákat és a fokhagymát felaprítjuk. A borsot durvára törjük. A csípős paprika magjait meg ereit kivágjuk, húsát felkockázzuk. A grill fűszerkeverékkel és a borssal megszórjuk a halszeleteket és tálra tesszük. A hagyma- és fokhagymadarabokat, valamint a paprikadarabokat rászórjuk a halra és az egészet leöntjük a citromlével és a borral. Mindezt lefedjük a folpackkal és 2 órára hűtőbe tesszük, közben többször óvatosan forgatjuk úgy, hogy a hagyma és a paprika egyenletesen kerüljön a halra. Két óra múlva kivesszük és lecsöpögtetjük. Ezután a halat oldalanként 3-5 percig grillezzük és grillezés közben enyhén sózzuk.
A szószhoz paradicsomlét felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a kapritbogyót és a petrezselyemet, valamint sóval és borssal ízesítjük. A szósszal leöntve, forrón tálaljuk.
Grillezett gyümölcsnyárs
Hozzávalók:
- Nagy szemű eper
- negyed ananász
- fél mangó
Elkészítés:
Az epreket félbevágjuk, a mangót kimagozzuk és a húsát felkockázzuk, az ananászt pedig a héjától megtisztítjuk és felkockázzuk. A gyümölcsöket ráhúzzuk a nyársra és faszén felett rövid ideig grillezzük.